Slovensko vyhlási v súvislosti s úmrtím Václava Havla štátny smútok

19.12.2011 Celý región

Bratislava 19. decembra (TASR) - Na Slovensku bude po siedmy raz vyhlásený štátny smútok. Dôvodom je úmrtie posledného československého prezidenta Václava Havla, ktorý sa stal symbolom Nežnej revolúcie a zásadných politických zmien v Európe koncom 20. storočia. Štátny smútok sa začne v piatok 23. decembra o 08.00 h a potrvá do 18.00 h. Jeho vyhlásenie dnes schválil kabinet, ktorého členovia sa zároveň počas rokovania podpísali do kondolenčnej listiny.

Václav Havel bol posledný prezident Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Zomrel v nedeľu 18. decembra v českom Hrádečku. Havel bol prvým demokraticky zvoleným československým prezidentom od prevratu vo februári 1948 a je symbolom zásadných politických zmien, ktoré sa uskutočnili po novembri 1989 v bývalom spoločnom štáte Čechov a Slovákov.

Sústrasť príbuzným bývalého českého prezidenta vyjadrili takmer všetci svetoví lídri, najvyšší slovenskí ústavní činitelia i pamätníci historických udalostí Novembra 1989. Podľa amerického prezidenta Baracka Obamu Havel reprezentoval ambície polovice kontinentu, oddeleného železnou oponou a pomohol uvoľniť historické tendencie, ktoré viedli \"k zjednotenej a demokratickej Európe\".

Vláda štátny smútok vyhlásila doteraz šesťkrát. Naposledy 2. septembra 2010 na počesť obetí krvavej masakry v bratislavskej Devínskej Novej Vsi.
 

Vyberte región